Babakocsik

Útmutató: 3 vagy 4 kerekű babakocsi?

“Terepre vagy városi utakra válasszak babakocsit? Egy városi babakocsi hogyan teljesít a kátyús utcákon, repedezett aszfalton és törött járdaszegélyeken? Terep babakocsi mennyire kényelmes választás, ha tömegközlekedésre kerül a sor?”

A leendő lelkes szülő könnyen összezavarodhat ha babakocsi magára választásra szánja magát. Legyen akármilyen hozzáértő műszaki szaki, nem kis kihívás a számtalan különböző méret, típus, felépítés és funkció között kell megtalálni a tökéletes babakocsit.

Azt vettem észre, hogy a vásárlás előtt állóknak leginkább az okoz fejtörést, hogy 3 vagy 4 kerekű babakocsit válasszanak. Valóban nem könnyű a döntés, nem is tudom, hol kezdjem. Talán egy Netflix hasonlattal jellemezhetnénk a problémát: millió csodálatos dolgot megnéznél, de amikor a választáshoz érsz, képtelen vagy dönteni.

Babakocsi – a legnagyobb döntés

Ha már berendezted a babaszobát, működik a bébiőr, sikeresen kiválasztottad a megfelelő pelenkázótáskát, megvannak a pici babaruhák és az első játékok… elérkezik az utolsó, egyben legnagyobb döntés: a babakocsi kiválasztása az újdonsült kis emberkének.

“A babakocsid üzenet a világnak arról, hogy milyen vagy Te” – mondja egy 3 gyerekes anyuka, és neki elhihetjük.

Szóval, hogy is kezdjük?

Tisztázd magadban, milyen életformád lesz a babáddal. Jobb ha felkészülsz rá, hogy addigi életed igencsak meg fog változni kisbabád születése után. Előre gondold át, milyen szülő szeretnél lenni: mik azok a szokások, hobbik és tevékenységek amiket meg szeretnél tartani, és melyekről tudsz lemondani. (Természetesen a másik szülői féllel egyeztessétek a terveiteket :))

Általánosságban elmondható, hogy Apa és Anya más és más szempontok szerint indulnak a keresésben.

Apa fő szempontjai:

  1. minőség
  2. minden terepen használható, zökkenőmentes haladás
  3. egyszerűen összecsukható

Anya legfontosabb szempontjai:

  1. szép és divatos
  2. egyszerűen tisztítható
  3. elegendő tárolóhely

A babakocsi kiválasztásának nem a leggyorsabb, de talán legjobb módja, ha az előnyöket és hátrányokat mérlegelitek. Ha a funkciókkal kezditek, talán a legészszerűbb innen indulni: 3 vagy 4 kerekű legyen a babakocsi?

3 kerekű babakocsi: jó választás bármilyen terepre

A 3 kerekű modellek általában jó választás rögös terepre, göröngyös utakra. Nagyobb kerekeik miatt teljesítenek jobban a nehéz terepen. De a kerekek miatt nagyon is különbözőek az egyes 3 kerekű modellek. Vannak tömör, műanyag-szerű kerekekkel felszerelt, és vannak felfújható gumi kerekű típusok. A műanyag-szerű, vagy úgynevezett “aerotech” kerekek kevésbé csillapítják a talaj egyenetlenségeit, mint a felfújható kerekek, ezért kissé zötyögős lehet vele a közlekedés.

Gumiabroncs különbségek:

Helytelen megnevezés az, hogy “műanyag-szerű”. Szakszerűen “aeromaxx” vagy “aerotech” kerék, amit nem szükséges pumpálni. Soha nem lyukad ki, és nem kell karbantartani. Egyszerűen kigurulsz vele a boltból és irány a város! Az ilyen kerekekkel felszerelt babakocsi nagyszerű választás a betondzsungelbe, városi utcákra és bevásárláshoz, ahol nem ütközöl komoly terep-akadályokba. Ahol gyengébben teljesít ez a típus: ha útfelújítás, sínek vagy füves park keresztezi az utadat.

Ezzel szemben a felfújható kerekek profin teljesítenek minden terepen, ráadásul könnyebb tolni a gumiabroncsos babakocsit, ráadásul a babának is sokkal kényelmesebb az utazást biztosít. Zökkenőmentes a gurulás még nehéz útviszonyok között is. Persze esetében számolni kell az időszakos karbantartás szükségességével.

4 kerekű babakocsi: a városi járgány

A város nem jelent tökéletesen sima terepet, hiszen kevés olyan utca van, amit ne díszítene egy-egy repedés, aknafedél, vagy akár díszburkolat.

A 4 kerekű kínálat szinte ijesztően széles. Bármelyik üzletben nézelődünk, biztosan ebből van a legtöbb. A többségük kisebb, mint a 3 kerekűek, legalábbis a kerekeik biztosan kisebbek. Emiatt pedig általában nehezebb tolni egy 4 kerekű babakocsit, mint egy 3 kerekűt, főleg ha utóbbi felfújható kerekű.

A négykerekű babakocsik viszont szilárd és nagyon stabil felépítésűek. Ez például azt jelenti, hogy akkor is kiegyensúlyozottan lehet vele közlekedni, ha épp csomagokkal pakolod tele vásárlás közben.

Mi alapján dönts tehát? Vedd számba, milyen napi rutinod lesz a babával, és válassz hozzá alkalmas babakocsit!

Segítségül készítettünk Neked egy kvízt. Töltsd ki, és a válaszaid alapján ajánlani fogunk számodra néhány típust, ami megfelelő választás lehet.

Babakocsi választó teszt

Eredményes választást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük