Tippek

Ügyes, rendszerező matricák

Nagyon szeretem a rendezett környezetet (gondolom ezzel nem vagyok egyedül), számomra otthonosabbá teszi az adott helységet. De nem vagyok rendmániás, alapvetően nem zavar, hogyha szétpakolják a játékokat a gyerekek – és néha tényleg rettenetes felfordulást tudnak okozni. Persze amikor már látom, hogy nem játszanak az adott játékkal, akkor megkérem őket, hogy pakoljanak össze és úgy vegyenek elő újat. Az igazi rendrakás pedig a vacsora előtti „program”. Valahogy próbálom mindig játékossá tenni számukra – vagy pakolóversenyt rendezünk, vagy az angol clean up című dalra pakolnak, vagy mosolygóst gyűjthetnek érte. Persze van olyan, hogy semmi nem motiválja őket. Ilyenkor megjegyzem nekik, hogy biztos vannak gyerekek, akik örülnének a földön hagyott játékoknak…Persze mindezt már egy szemeteszsákkal a kezemben, amiben összegyűjthetjük a szertehagyott játékokat. Na, ez mindig hat :-D.Az első lányomat 1,5-2 éves korában kezdtem a pakolásra ’ösztönözni’, elég volt, hogy látta én mit csinálok, utánozott ahogy elpakoltam a sok játékát, így nem volt nehéz dolgom. Hamar rájöttem, hogy a gyerekek a ’pakolj el’ kifejezést nem igazán értik. Nem (mindig) azért mert nem akarják, hanem ez egy megfoghatatlan fogalom a picik számára. Sokkal hamarabb megértik, hogy például: „vidd a könyveket a zöld dobozba” vagy „a legónak az asztal alatti kosárban a helye”. Ha ilyen konkrétan fogalmazunk, szívesebben segítenek, mert rögtön van sikerélmény.A gyerekek rendrakás kedvének növelése, és a szoktatásuk támogatása miatt, arra gondoltunk, hogy olyan matricákat készítünk, amikkel segítünk Nektek, a gyerekeiteknek.
Sokkal könnyebb a rendrakás – és azt gondolom játékosabb is – hogyha a játékokat a velük megegyező fényképekkel ellátott dobozokba tehetik. Nincs bizonytalanság, és nem jelent nehézséget mit hova kellene elrakni. Olvasni nem tudó, pici gyerekek számára is tökéletesen felismerhetőek ezek a jelek.

Ha van otthon nyomtatótok, ti is elkészíthetitek a címkéket. Nyomtasd ki öntapadós etikettre, vagy helyezd fel átlátszó ragasztószalaggal!

Ezek is érdekelhetnek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük