Tippek

Kedvenc babakelengye listánk

A kisbabánk érkezése mindig hatalmas öröm és izgalom is egyben. Sokaktól hallhatjuk, hogy miket kellene bevásárolnunk. Mindenkinek más a kedvenc babakelengye listája, de azért sok ponton mégis hasonlóak.
Összegyűjtöttem néhány olyan ’must have’ dolgot, amiket én személy szerint nagyon szeretek, és amikre az első hónapokban szükségünk lehet. 

1. Babakocsi

A babakelengye egyik legfontosabb része, a babakocsi. A babának szuperkényelmes, saját életvitelünknek megfelelő babakocsit ajánlatos választani.
Számomra nagyon fontos volt, hogy a babakocsi kényelmes, tágas legyen, olyan amibe bekuckózhat a babánk, és nagyokat alhat benne. Olyat kerestem, amit újszülött kortól kezdve használhatunk, addig ameddig szükséges. Én szeretem a mózeskosarakat, amik megfelelő alátámasztást nyújtanak a gerinc számára, így jókat aludhat benne kisbabánk. Emellett a nagy kupolákért, és az egykezes összecsukásért rajongok :-D.


2. Hordozó

A babák 9 hónapig a pocakunkban vannak, számukra ez a közelség a megszokott, és a tökéletes. Sokszor segít a hordozás, ha a baba nyűgös, ha egyszerűen szeretnénk közel fogni magunkhoz, de szükségünk van mindkét kezünkre, vagy ha egyszerűen olyan a napunk, hogy praktikusabb babakocsi nélkül közlekednünk. Voltak napok, amikor csak így tudtam elaltatni a babáinkat, így ez a megoldás életmentő volt! Amikor fáradt voltam, vagy kényelmesebb volt kicsit „távolabb” tartani magamtól, akkor a kényelmes mózeskosár tökéletes megoldás volt számunkra.


3. Babaöböl

Sajnálom, hogy erről nem hallottam korábban. A babaöböl a szülői ágy mellé csatlakoztatható, lecipzározható, így sokkal könnyebb magunkhoz venni és megetetni éjszaka a babát. Mellettünk van, de mégis külön alszik. Rendkívül nagy segítség az első időszakban.
A babaöböl bölcsővé is alakítható, viszont csak addig használható még nem tud felkapaszkodni és egyedül felülni benne. Utána válthatunk rácsos ágyra, vagy kényelmes utazóágyra is. Hogyha a rácsos ágy a szimpatikus, akkor használhatunk rácsvédőt bele, ami puha és megakadályozza, hogy esetleg beszoruljon a baba keze, lába a rácsok közé, amikor már többet ficánkol.


4. Autósülés

Hogyha rendelkeztek autóval, akkor az autósülés elengedhetetlen. Mivel a baba az első hónapokban nem tudja tartani rendesen a fejét, így menetiránynak háttal biztonságos utaztatni (sokan azt tanácsolják, hogy ameddig csak lehetséges így utazzon).
Szuper megoldás lehet egy 360 fokban forgatható autósülés! Újszülött kortól négy éves korig használható. A 360 fokos forgatás pedig nem csak abban hatalmas segítség, hogy bármikor megváltoztathassuk a baba utazási irányát, hanem könnyebben hozzá is tudunk férni, amikor ki-be rakjuk az autóból.


Beszerezhetünk az autóba rögzíthető, puha foglalkoztatókat is, amik lekötik a figyelmét, ha épp nem szunyókál utazás során. Nagyon hasznos különösen akkor, ha Anya vezet!


5. Takaró, textilpelenka

Puha, időjárásnak megfelelő vastagságú babatakaró jó ha nálunk van egy-egy hosszabb séta alkalmával. Melegen tartja a babát, és megvédi a hirtelen változó időjárás hatásaitól.
A textilpelenka szinte mindig a baba arca mellet van (akár a vállunkon pihen, akár a babakocsiban), így jó ha van belőle több, mert gyakran kell mosni. Ezekből is vannak nagyon szép mintájúak, puha tapintásúak. Abszolút alapvető részei a babakelengye listának.


6. Ölelni való kedvencek, készségfejlesztő játékok az első hónapokra

Ezek a puha, színes, baba számára érdekes apróságok mind segítenek komfortossá, kedvessé tenni a környezetet a kisbaba számára. Figyeli őket, és egy idő után azt fogjuk észrevenni, hogy már nyúlna értük, magához venné őket.


7. Babakád

Választhatunk egyszerű műanyagkádat, amit a fürdőszoba padlójára teszünk – ezt szinte bármely nagyobb hipermarketben megtalálhatjuk. 
Van lehetőségünk olyan kádat választani, ami rendelkezik lábakkal, hogy ne kelljen hajolnunk, és egyéb kiegészítőkkel.
Ellenőrizhetjük a fürdővíz hőmérsékletét a bőrünkkel, vagy vízhőmérővel.


8. Pelenkázótáska

A baba érkezésével a táskacsere is párhuzamos művelet 😀 Váltóruha, pelenka, popsitörlő, játék… Van kisebb, nagyobb belőle. Hátizsák, válltáska, babakocsira rögzíthető táskák. Én a több zsebeseket szeretem a legjobban, mert így mindent (valamivel) könnyebben találok meg.
A pelenkázótáskánkban helyet kaphat egy pelenkázólap is, amibe beletehetünk néhány pelenkát, popsitörlőt – hogy minden kéznél legyen – plusz alátétként is funkcionál. Ez utóbbi nagyon hasznos, ha olyan helyen pelenkázunk, ahová nem szívesen tennénk le a babát.


9. Pihenőszék, Babatornáztató

A pihenőszék tökéletes megoldás arra, hogyha sem babakocsiban, sem hordozóban , sem a kiságyba nem szeretnénk tenni a babát, mégis szeretnénk, ha közel lenne hozzánk. Vannak olyan pihenőszékek, amik motorosan mozognak, zenélnek. Vannak olyanok is, amik a baba mozgása következtében kezdenek el „mozogni”. A mozgás megnyugtatja a babát, hiszen a pocakban töltött időre emlékezteti.
A babatornáztató szintén jól lefoglalja a legkisebbeket is, először csak nézegetik, közben jókat alszanak alatta, ha elfáradnak. Ha picivel nagyobbak, akkor már mozgásra is ösztönözheti őket.


10. Babaszoba dekoráció

Az egyik kedvenc elfoglaltsága a várakozó szülőknek, hogy meghitt, szeretettel teli szobát vagy sarkot alakítsanak ki kisbabájuknak. Nem is kellenek ide nagy változtatások, elegendő, hogyha néhány poszterrel, vagy falmatricával életet lehelünk a falakba.

Nektek mi az ami abszolút kedvenc a babakelengye listátokon?

Ezek is érdekelhetnek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük