Minden gyerek szereti, ha belehelyezkedhet a felnőttek világába és a saját érzelmeit, megtapasztalásait, a megélt és látott élethelyzeteket szenvedélyesen reprodukálhatja. Ezt hívjuk szerepjátéknak. 

Ezekben a szerepjátékokban az általuk látott személyeket, viselkedéseket előszeretettel másolják, hiszen az utánzás és ismétlés által tanulnak.
A szerepjátszásnak feszültségoldó tulajdonsága is van, hiszen sokszor nem elmesélik az általuk átélt dolgokat, hanem inkább eljátszák. Visszaidézik a pozitív élményeiket, a negatív életeseményekhez kötődő indulatok megszelidülnek a játék során, így csökken a szorongás.

Játék közben őket figyelve, hallgatva még jobban megismerhetjük gyermekeinket.
Természetesen a feszültségoldáson túl az örömszerzés a szerepjátékok fő mozgatója, hiszen amikor egy felnőtt bőrébe / szakmájába bújik a gyermekünk, egy másik világ tárul fel előtte.
A pénztárgép, a babák az orvosi fecskendő, vagy a munkapad teljesen valóságos számára – felépíti a saját világát, a saját szereplőivel.

Tökéletesen fejlődnek a szociális készségek: hogy hogyan alakítanak ki, tartanak fent kapcsolatot a közös együttműködési tevékenységek során. A közös játék javítja az érzelmi intelligenciát és az érzelmi szabályozás készségét. A logikus érvelés, és gondolatmenet fenntartása is egyre jobban fejlődik, hiszen megjelennek az ok-okozati viszonyok a szerepjátékok során.

Miközben teljesen beleélik magukat a szerepbe, nagy hangsúlyt kapnak a kellékek, tárgyak is. Hiszen, akinek fecskendő van a kezében, az automatikusan orvos. Akinek baba, az anyuka, akinél pénztárgép az boltos. A történetet és a szereplőket a tágyak határozzák meg.
Az, hogy milyen színvilágú, anyagú tárgyakat adunk a kezükbe, egyáltalán nem mindegy, hiszen az ízlésük formálásában ezek is hatással bírnak.

Szerencsére a gyerekeinknek csak a képzeletük szab határt a játszások során. Nekünk, szülőknek pedig annyi a dolgunk, hogy biztosítjuk számukra a megfelelő mennyiségű időt, teret és az eszközöket. Ez utóbbiból nálunk számtalan, minőségi darabot találtok! 

Ezek is érdekelhetnek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük