Rólunk nőkről elmondható, hogy nagyon szeretjük az otthonunkat csinosítani, kiegészítőkkel szépítgetni. Ez a „fészekrakó ösztön” a babavárás alkalmával talán még inkább hatványozódik, hiszen egy kedves kuckó készítése az új jövevénynek külön öröm.
Nem feltétlenül kell sokat költeni, hogy egy gyerekszoba szép legyen – az ízlésesen megválasztott falszín, minimális faldekoráció, egy-két poszter csodát tudnak tenni, megtudják tölteni élettel a teret! Nem is kell nagy falfelületeken gondolkodni , pár apró pötty is elég, és máris sokkal vidámabb a helység.

A poszterek és falmatricák azért is jók, mert könnyen cserélhetőek – ha a szoba hangulatát szeretnénk változtatni, vagy új lakója érkezik a szobának. Sőt, akár a hálószobába is tehetjük a kiságy melletti részre és amikor átkültöztetjük a babánkat, könnyen eltávolíthatjuk ezeket.
Ha nem tudjuk merre induljunk el, milyen is az igazi / hozzánk illő gyerekszoba, akkor lehetőségünk van sok-sok kép közül inspirálódni az interneten. Tervezhetünk egy új, különleges „világot” gyermekünk számára, vagy akár a lakás többi részéhez is beleilleszkedő stílusút. 

Élettel teli minimalizmus

Ha körülnézünk mind a nemzetközi, mind a hazai babaszoba trendek között, akkor észrevehető, hogy lecserélődni látszanak a hagyományos mesefigura minták. 
Most már sokkal kreatívabb, képzeletbelibb, univerzálisabb a mai gyerekszoba dekoráció – ez azért is jó, mert nem kell olyan gyorsan újragondolni, hogyha az épp aktuális kedvenc lecserélődik. Sokkal hosszabb távon használható egy-egy dekoráció. Praktikusabb is, hiszen ha több gyerek van a szobában, akkor egy sarkot személyreszabhatunk, vagy feltehetünk olyan falmatricát, ami mindenkinek tetszik. A közös szobában azért is jó egy ilyen kis saját rész, mert ehhez jobban tud kötődni, el tud mélyülni a játszásban, félre tud vonulni. Játékötletet is tud adni az, hogyha egymáshoz csoportosítjuk a játékokat (egy helyen vannak az autózáshoz szükséges kellékek, a babázáshoz a kiságy és babakonyha …).

A minimalizmus irányába eltolódó babaszobák, sokkal szellősebbek, rendezettebbek mint korábban. Ennek olyan előnyei vannak, hogy nem csak a szemnek kellemes, hanem a kisgyerek is jobban megtanulja a rendszeretetet, hiszen könnyebb összepakolni egy-egy gyűjtődobozba, mint mindent az élére állítani. Felszabadító egy olyan szoba légköre, ahol nincsenek szanaszét a dolgok. 
Természetesen nem kell mellőzni a személyességet, lehet a polcokon egy-egy kedves emlék, a falakon az épp elkészült mesterművek, a puffokon a legkedvesebb plüssállat. Így otthonos marad a szoba, nem egy mesterkélt, steril környezet, de mégsem a zsúfoltság érzése üti meg a belépőt. Szülőknek is jó atmoszférát teremt, jó belépni a gyerekszobába.

Viszont figyeljünk oda, hogy ne legyen komor, és hűvös a gyerekszoba azért mert, hogy minimalista.

Új trend, hogy egyre több természetes anyag (fa játékok), és növények kerülnek a gyerekszobába. Nád, bambusz, rattan, natúr fa bútorok, kiegészítők. Illetve megjelenik a levélmotívum és a cserepes növények (ez akár lehet műnövény) is.

Nem kell minden gyerek ízlést letörni. Valahogy a közös hangot kell megtalálni, ahol a gyerek ízlése is érvényesülhet, de még a szülőnek is belefér. Szép árnyalatokkal, finom megjelenési formákban használhatjuk a gyerek kedvenc színét például. Így ő is jól érzi magát a szobában, érzi, hogy érvényesülhetett az akarata, és a szülőnek is tetszik a végeredmény.

Hogyan gondoljuk újra a gyerekszobát? 
Pakoljuk ki a gyerekszobát, hogy lássuk mik is a méretek, mivel állunk szemben, így könnyebben újragondolhatjuk a dolgokat.
Mindenképp a falak rendbetételével érdemes kezdeni – esetleg mosható festéket lehet használni. A gyerekszoba egy különösen igénybevett helység, ahol egy jó falfesték hosszútávon kifizetődő lehet.

Ezután érdemes a tárolókat átgondolni – szükség van-e a tárolók bővítésére, vagy épp a játékok szelektálására.

A semleges falfesték szín abban is segítséget nyújt, hogyha a kislakót átköltöztetik idővel egy másik szobába. Ebben az esetben a régi gyerekszobát festés nélkül is lehet használni – más funciót is adhatunk a szobának (felnőtt háló, dolgozószoba…).

Érdemes megfontolni, hogy felnőtt bútorokat használjunk a gyerekszobában (komód, fotel…), hiszen a gyerekbútorokat hamar kinövik, míg a felnőtt bútorokat könnyebb később bevonni a háztartásba, átcsoportosítani más helységekbe.

Színkombináció tippek:

Nagyon szépek a piros, sárga, menta színek a natúr fa bútorokkal – üde színkavalkád, de mégis visszafogott, természetes légkör. 

Tengerész stílus a fiúknál: kék-fehér-bordó színek.

Lányoknál az arany fogasok, csipkés tükrök, baldachinok képviselhetik a hercegnős hangulatot, míg maga a szoba természetesebb maradhat.

Fehér-bézs színek, falevél motívumokkal egy neutrális légkört teremtenek.

Nagyon élvezetes és boldog feladat a gyerekszoba kialakítása. A kevesebb, néha több alapon pénztárcabarát módon tudunk olyan gyerekszobát kialakítani, ami tükrözi a stílusunkat, és ahol szívesen töltünk időt mi is, és a gyerekeink is.

Falmatricáink száz százalékig magyar termékek, amelyeket hol a gyerekeink érdeklődési köre inspirál, hol a nemzetközi trendek alakítanak. Biztosak vagyunk benne, hogy találtok köztük kedvetekre valót Ti is!


Falmatricáink:
https://mamilla.hu/kategoria/babaszoba/gyerekszoba-dekoracio/falmatrica-gyerekszobaba/

Posztereink:
https://mamilla.hu/kategoria/babaszoba/gyerekszoba-dekoracio/kepek/

Fényképek: Pinterest

Ezek is érdekelhetnek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük