Az angolul ’houndstooth’-nak nevezett tyúklábminta egy évszázados történetű, klasszikus stílus, ami még divatosabb és modern hatású, mint valaha amikor a csúcsdivat, mint például Christian Dior és Alexander McQueen elkezdte használni.

A 19. században még csak skót pásztorok viseleték a mintát – innen is ered a pásztorminta elnevezés. A XX. században Edward angol király hozta divatba, innentől kezdve pedig az arisztokrata férfiak öltözetein rendszeresen használták, sőt nők sportruházatán is megjelent.

A minta hamar begyűrűzött a csúcsdivatba, az igazi áttörést Christian Dior hozta meg a mintának: 1948 nyarán a „Ligne Envoi” (Repülési Vonal) nevű kollekciójában számtalan fazonban és variációban szerepeltette a fekete-fehér drámai mintát.

Innentől kezdve nincs megállás: az ikonikussá vált minta újra és újra megjelenik egy-egy neves tervező kifutóján. A híres japán tervező Yohi Yamamoto több kollekciót szánt a népszerű mintának: elegáns báli ruhák, blúzok, tunikák készültek vele.

A XXI. század legelején az akkor a Balenciaga kreatív vezetőjeként tevékenykedő Nicolas Ghesquire a 2001-es tavasz/nyári kollekciójában egy meglehetősen túlméretezett tyúklábmintát mutatott be a futurisztikus, raglán ujjas és szegecses díszítésű Pán Péter galléros kabátjához.

Ezt követően az 1950-es évek exkluzív szabászatához visszatérő Alexander Mc Queen új és erőteljes irányt adott a mintának, amikor a 2009/10-es téli finomkonfekció-kollekciójában ismét felelevenítette a mintát. Azóta szinte minden évben találkozhatunk a népszerű mintával – a tavasz/nyár és ősz/tél kollekcióinak kifutóin egyaránt.

Ha Te is szereted ezt a mintát, neked ajánljuk a Mountain Buggy Luxury kollekciójának pepita modelljeit!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük