Egy babakocsi mindennapos használati eszköz: bevásárlás, séta a parkba, út az oviba, egy kávé a barátokkal, hétvégi kirándulás. Az utazásról egy-egy ázott kiflicsücsök, némi kekszmorzsa, homok és teafolt is mesél.

Fáradtan hazaérve nyilván nem a takarítás következik a teendőid listáján – a járművet gyorsan leparkolod az előszobában/folyosón/teraszon és már suhansz is a babás rutin millió feladata után. Új nap, ismét séta. A babakocsi felesleges tartalmát kiüríted egy gyors mozdulattal, de a kerekekre ragadt rágó és a kapaszkodóra kenődött fagyi letakarítása a békés és gyors indulás érdekében holnapra marad. Majd holnaputánra. És azutánra.

Rövidesen a nagy gonddal kiválasztott, “álom babakocsi” már nem is olyan vonzó látvány… Nemrég még érinthetetlen becsben várta leendő kis utasát, most viszont egy lehetőleg eldugott helyen várja az újabb bevetést.

A hónapok gyorsan elrepülnek, az alvó újszülöttből önálló kisember lesz, a babakocsi feleslegesen foglalja a helyet, eladósorba kerül. Akkor Anya gumikesztyűt húz, sikál, porszívóz, törölget, hogy nyomtalanul eltüntesse a közös kalandok nyomait. Látványos a javulás! “Miért is nem csináltam meg ezt korábban?”

Tartsd karban a babakocsit!

Miért:

– a kiömlött étel- és italfoltok egészségügyi kockázatot hordoznak, mivel ilyen helyen gyorsan szaporodnak a baktériumok (és ki szeretné egy csapat bacilussal együtt utaztatni gyermekét?).

– a babakocsi gyorsabban amortizálódik karbantartás nélkül, a szennyeződéstől károsodhat a felülete és szerkezete is, ami a használati élményt rontja.

– a karbantartás hiánya miatt elveszítheted a garanciát (pedig néhány márka esetében akár 3 év garanciát is kaphatsz!)

– egy leharcolt babakocsit nehezebben és olcsóbban tudsz majd eladni.

mountain buggy duet iker babakocsi
mountain buggy duet iker babakocsi

Hogyan:

A huzatok, fém részek, műanyagok, kerekek, csatok és tálcák más-más tisztítást igényelnek. Mielőtt nekiesnél a huzat kézi mosásának, kezdd az alapoknál:

1. Kukázás: Távolítsd el a nagyobb szennyeződéseket (morzsák, kekszdarabok stb.), ha lehet vedd ki az ülésbetétet.

2. Szétszerelés: A levehető huzatokat távolítsd el (valószínűleg nem minden rész eltávolítható). Ha szükséges javítás (pl. varrás), azt végezd el, vagy kérj hozzáértő segítséget.

3. Mosás: Ellenőrizd a címkéket, hogy az adott szövet milyen módon mosható (kézi vagy gépi, hány fok, centrifugázni, szárítógépbe tenni lehet-e) és annak megfelelően mosd ki. A kézi mosás általában megfelelő, de némely babakocsi olyan égésgátló vagy hőkezelt anyagból készül, ami drámai módon megváltozhat a nem megfelelő mosástól. Kövesd a gyártói ajánlást!

4. Folteltávolítás: semmiképp ne kezdd a jól bevált jollyjoker folttisztítóval! Először finoman dörzsöld be gyengébb, közel pH semleges mosószerrel, ha nem boldogulsz akkor próbáld meg kefével. A huzat színe, anyaga károsodhat az erős tisztítószertől, ha lehet, kerüld a használatát!

5. Fém és műanyag részek: egy nedves ronggyal töröld át a vázat, kerekeket. Fordíts kiemelt figyelmet a tálcára, kapaszkodóra, és minden olyan részre ami a babával érintkezik. Ne felejtsd el a rögzítő csatokat! Ezeket legjobban egy fogkefével tudod megtisztítani. Csábító lehet egy erős fertőtlenítő használata, de jobban teszed ha langyos szappanos vizet, vagy gyengébb tisztítószert használsz. Ezzel megelőzheted a reaktív anyagok nem várt károsító hatását, és a babád sem fog veszélyes vegyszerek maradékával érintkezni.

6. Kerekek: Nyugodtan használd az előzőekből megmaradt szappanos vizet. Ha levehető a babakocsi kereke, vedd le és tisztítsd meg a kerekek tengelyét is. Valószínűleg jelentős mennyiségű haj- és fűszál kerül majd elő a nehezen elérhető részekről. Ezeket csipesszel gyorsan el tudod távolítani. Végül néhány csepp olaj a tengelyekre – ez csodákat művel, a babakocsi úgy fog gurulni, mint új korában!

7. Frissítés: A tisztítás végeztével még egyszer töröld át nedves ruhával az összes felületet. Ehhez tökéletes megoldás 5:1 víz és teafa olaj keveréke, ami semlegesíti a kellemetlen szagokat és a babakocsi ismét olyan friss lesz, mint új korában!

Ha rendszeresen szánsz pár percet a babakocsi karbantartására, nem csak tovább marad szép és jól használható, hanem megelőzheted a meghibásodásokat, sőt sokkal jobb áron tudod majd eladni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük