Social

Stílusos babaszoba: a tervezés elkezdődik!

A babaszoba berendezése fontos feladat, hiszen a kis pocaklakónk kilenc hónap után a legtökéletesebb, legideálisabb, legigényesebb, legkomfortosabb, legtesthezállóbb luxus körülményei közül költözik ki, majd be “hozzánk”, az otthonunkba. Ha nekilátunk a számára készülő babaszoba lakberendezési, tervezési és kivitelezési munkálatainak, elsőre lehet, hogy túl nagy kihívásnak tűnik majd számunkra a feladat.

Szeretnénk minél jobban megoldani a baba számára a “környezetváltozást”, hogy az új körülmények között is lehetőleg ugyanolyan jól érezze majd magát, mint a születése előtt, vagy még annál is jobban!

Hol legyen a babaszoba helye?

Minden igyekezetünk ellenére, bármennyire is beleadunk Apait, Anyait az ideális babaszoba megteremtésébe, a kisbabánk számára úgyis az lesz a legfontosabb, hogy végre Velünk lehet!

Éppen ezért dőljünk nyugodtan hátra, lazítsunk, örüljünk annak, hogy nincs miért izgulnunk, mert bármennyit is adunk lehetőségeinkhez mérten, azt szeretetből tesszük, és mindenképp hálás fogadtatásban lesz részünk!

Ha már abban a lakásban lakunk ahová a pici is érkezni fog, akkor a költözéssel járó izgalmaktól megkímélve magunkat, már nyugodtan fókuszálhatunk jelenlegi otthonunk adottságaira!

A lakásunk mérete meghatározza, hogy alakíthatunk-e ki önálló babaszobát, vagy a kis alapterület miatt inkább a szülői háló egyik részében, esetleg a nappaliban kell majd berendeznünk a babasarkot. A babaszoba mérete jó, ha nem túl nagy, mert kevesebb bútor is elegendő a berendezéséhez és a baba számára is könnyebben befogható a kisebb tér.

Ugyanakkor azt is érdemes átgondolni, hogy a későbbiekben, amikor a baba a mozgáshoz már nagyobb teret fog igényelni, vagy kistestvérrel kell majd megosztoznia a szobán, akkor is maradjon elegendő hely a játszásra.

A külön szoba ideálisabbnak tűnik hosszú távon, de ha a kezdeti időszakban  nincs erre lehetőségünk, ne keseredjünk el, ugyanis a többi elrendezés is adhat megnyugtató megoldást.

A szülés utáni pihenés szempontjából nagyon jó, ha nem kell annyit “ingáznunk”, nyugodtan odavehetjük magunkhoz a kisbabát a szoptatáshoz az ágyba, és egyáltalán nem gond, ha mindketten elalszunk. Nem beszélve arról, hogy Apa is bekapcsolódhat a Babaszolgálatba és a ringatás fáradságos tevékenységének egy részét ő is át tudja majd vállalni!

A babaszoba ideális helyének megtalálásához a lakás tájolását is érdemes figyelembe venni, mert előnyösebb inkább azt a szobát választani a baba számára, amelyik elegendő napfényt kap.

Ha tehetjük, akkor otthonunk D-i, Dny-i, Dk-i tereiben alakítsuk ki a babaszobát, mivel a pici szinte az egész napját ott fogja majd tölteni és a világosabb, derűsebb térben ő is szívesebben fog ott maradni.

A családi élet “forgalma” miatt jó, ha a kisbaba a lakás nyugodtabb részébe kerül, de azért fontos az is, hogy a konyhából, vagy egyéb házimunka közben is kellően rálássunk a picire. Ha a fürdővel közös falon van a babaszoba, lehetőleg ne a zajos mosógép “közelében” legyen a kiságy, hogy a baba nyugodtan tudjon pihenni napközben is.

A babaszoba helyének kiválasztásánál legyünk előrelátóak, találékonyak, takarékosak, vessük be kreativitásunkat, s gondoljunk arra, hogy az újszülöttből hamarosan mászó, majd tipegő és aztán az egész lakást “meghódító” óvodás lesz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük