Stílusos babaszoba: falfrissülés

Míg a kis pocaklakó 9 hónapon keresztül “mini babaszobájában” tölti áldott mindennapjait, addig Apa és Anya már tudja, hogy a “védett kis kuckó” nemsokára pici lesz a babának, és “tágasabb tér, nagyobb szoba” kell majd Neki! A lakást körbejárva már megbeszélték a “hol legyen a baba helye” kérdést, és eldöntötték, hogy hol alakítják ki az új babalakosztályt.

DE

“Mikor kellene hozzákezdeni?”

“Milyen színűek legyenek a falak és a mennyezet?”

“Legyen-e tapéta?”

“Házilag vagy szakemberrel kellene csinálni?”

“Milyen költségek várhatók?”

“Mi legyen a padlóval?”

“Legyen faldekoráció?”

“Milyen bútorok, berendezések, kellékek passzolnak a babaszobához?”

..és a VÁLASZOK:

A sok feladat közepette megnyugtató, ha az elvégzendő munkák jól vannak időzítve, ütemezve, és nem a szülés előtti hetekre koncentrálódik minden. A fal, a padló és a mennyezet felületeinek a felfrissítése munkával jár ugyan, de örömteli feladat! Akár fehér a fal és a mennyezet, akár a színskála valamelyik árnyalatával van lefestve, vagy pedig tapéta kerül rá, a végeredmény mindegyik esetben lehet ugyanolyan ízléses és megnyugtató.

Forrás: everydayenchanting.com
Forrás: everydayenchanting.com

A teljes falfrissülés részét képezi a mennyezet felülete is. A munkálatok sorrendjében érdemes ezzel kezdeni a lecsöppenés és a falra csapódó festék miatt. Lehet a fallal megegyező vagy attól eltérő is, és igény szerint kerülhet rá dekoráció, falmatrica.

A fehér fal előnyös abból a szempontból, hogy világos teret ad, könnyen javítható, tisztítható a falfelület, viszonylag olcsó még jobb minőségű festék használata esetén is, és sokféle stílus illik hozzá. Akár “házilag” is elkészül egy hétvége alatt, ha nem kell különösebben javítani a felületeket.

A színes fal karakteres megjelenésű már “önmagában” is, de a bútorokkal, a berendezési tárgyakkal és a játékokkal való harmónia megteremtése esetleg több odafigyelést fog majd igényelni, mint fehér falfelületnél! A színezett fal többletmunkát és -költséget vonhat maga után, mert a szép végeredmény érdekében szükséges lesz a felület megfelelő előkészítésére (glettelés, csiszolás, alapozás) és jó, ha a kiválasztott szín két rétegben kerül fel. Ezekhez a munkákhoz egyébként érdemes szakember segítségét igénybe venni. Ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy az esetleges későbbi “helyi” javítás elvégzése nehezebb egy kicsit színes falnál, mivel ugyanolyan színkód esetén is lehet “árnyalatnyi” eltérés a régi és az új festés között (fakulás, porosodás miatt). Ilyenkor érdemes a javítandó falfelületet teljesen újrafesteni.

A fal színének eldöntésénél könnyebbséget jelent, ha már a munkák megkezdése előtt lehet tudni, hogy a baba kisfiú vagy kislány lesz. Különösen akkor, ha dominánsabb színű babaszoba van eltervezve. Napjainkban a színes babaszobák mellett kezdenek divatba jönni a visszafogottabb színű, pasztell és úgynevezett monokróm árnyalatú babaszobák is, melyek bútorozása, berendezése és a hozzáillő kellékek kiválasztása talán könnyebb feladatot jelent.

 

A falakra kerülhet tapéta, akár teljes felületen is, vagy dekorációs céllal csak bizonyos részekre. A texturált tapéták, mint például a fűrészporos vagy az üvegszálas, az egész felületet “anyagszerűvé” teszik, többször átfesthetők, jól bírják a színezést. A dekortapéták kisebb falfelületen használva gyorsan “felöltöztetik” a babaszobát, és az egyedi hangulat viszonylag kis idő ráfordítással könnyen megvalósítható.

A padlókat is jó “átbeszélni”, mivel anyaguktól függően különböző teendők adódhatnak velük kapcsolatosan. Ha a padlóburkolat kerámialap, akkor a takarításon (és a “fogkefés” fúgatisztításon) kívül azzal szinte más teendő nincs is.

Viszont érdemes arra gondolni, hogy a szülés utáni komfort érdekében, jó ha van a babaszobában megfelelő a “talpalávaló” mint például szőnyeg, padlószőnyeg, mert a pelenkázás, fürdetés, a ringatás és altatás alatt bizony jól fog Anyának, ha puha és kellemes anyag borítja a padlót! Érdemes beszerezni egy jó kis/nagy szőnyeget a baba körüli foglalatosságokhoz, ahol nemsokára együtt játszat majd az egész család.

Régi hajópadló és parketta esetén felmerülhet a felcsiszolás, újralakkozás, vagyis a “felújítás” kérdése, de az is lehet, hogy egy egyszerű fényezéssel is formába hozhatjuk a padlót.

Ha padlószőnyeges helyiségbe kerül majd a baba, de nem tervezzük a szőnyegcserét, akkor egy alapos, takarítógépes “felfrissítéssel” megújítható a padlóburkolat. Új padlószőnyeg vásárlása esetén pedig érdemes jó minőségű, könnyen takarítható, tisztítható márkájút választani.

A faldekoráció készítésénél megvalósítható egy saját ötlet is, de gyorsan felragasztható falmatricát használva, “látványos” eredmény érhető el, különösen akkor, ha sürget az idő. Egyszerű, de stílusos babaszoba dekorációt ad, ha a fal egy részére “rusztikus” faburkolat kerül fel. Ügyes Apukák be is vállalhatják a “szakmunkát”!

A padló, a fal és a mennyezet munkálatai közben pedig már tervezgethetjük a bútorokat, berendezési tárgyakat, kellékeket, hogy a babaszobában minél harmonikusabb összképet sikerüljön megteremteni a Nagy Napra!

 

 

 

Szólj hozzá!